Lees hieronder alle reacties van bezoekers van de energy folly tijdens Folly Art Norg op de vraag: ‘Wat is uw oplossing voor de #energiecrisis? Meer duurzame energie, meer windmolens, meer zonnepanelen? Of kunnen we beter een stap terug doen? Minder comfort, minder gasverbruik, minder autorijden?

‘Ik denk dat beide wel goed zullen zijn. Dat is mijn mening.’
(Jacco)

‘Energie transitie, isoleren, nieuwe technieken toepassen enz. Zuinig omgaan met bodemschatten.’
(Jan Willem en Caroline uit Wageningen)

‘Ik ben een groot voorstander van duurzame energie met zonnepanelen en windmolens. Tevens ben ik een groot fan van waterstof, dat is wat mij betreft de toekomst! Daarnaast wil ik ook minder doen aan verbruik van gas en elektrisch. Uiteindelijk moeten we ook op nul uitkomen, dus geen verbruik meer van energie!’
(Evert uit Hummelo)

‘Een mogelijke boodschap: Stapt over op elektrisch rijden. En helpt daarmee de afvalberg katalysatoren en uitlaten terug te dringen.’
(Jeroen uit Velp)

‘Koud douchen. Verwarming op 16 graden. Je oude auto oprijden. Investeer in wollen kleding en je hebt het nooit meer koud! Kleine handwasjes doen. Zo veel mogelijk tweedehands kopen!’
(Dieuwertje)

Ik denk dat er een overvloed aan energie is in plaats van een tekort. De eigenaar van de wintechniek heeft de macht in handen. Deze zou op een zo voordelig mogelijke manier de energie moeten verdelen, zonder winstoogmerk. Als beloning zou deze persoon en zijn medewerkers gratis wonen , eten en drinken. Hij wordt voor zien door de afnemers van energie.
(Brigitte van Bakel)

We moeten met z’n allen een heleboel consuminderen / veel meer genieten van de natuur!
(Ineke Heijster)

Duurzaam is goed, maar minder gebruik, meer besef en bedachtzaamheid is vereist. We moeten hierbij af van ongekende economische groei en het systeem van inflatie.
(Erik)

We moeten meer zon, wind en waterkracht gebruiken en sowieso veel minder energie verbruiken en verspillen.
(Jan)

Plastic moet je niet weggooien maar hergebruiken.
(Ellemijn en Ireen, 7 jaar)

Dikke trui, wollen sokken. Zuinig zijn.
(Sonja)

De oplossing: drastisch onze levenswijze veranderen. Iedereen drie maanden naar de Derde wereld sturen, anders kom je er nooit achter hoe verwend we hier zijn.
(Rob)

Minder vliegen, minder vlees eten, minder autorijden, minder airco, thermostaat in de winter lager.
(Loes)

CO2 beprijzen en verhandelen
(Barbara)

Allemaal de helft minder verbruiken. Gratis energie is mogelijk voor iedereen. De natuur is met ons en niet tegen ons. Samenwerking is de oplossing.
(Mark)

Meer zonnepanelen. Zuinig met water!
(Anouk)

Energiebesparing. Ik douche elke dag vier minuten!
(Jet)

Vrije energie – bewust omgaan met energie.
(Heidi van Tiem)

Meer duurzame energie. Of we dat met windmolens en zonnepanelen redden weet ik niet: dus minderen is wel noodzakelijk.
(John)

We moeten gebruik maken van wat de natuur ons geeft, dus meer zonnepanelen en windmolens., minder autorijden en minder gas verbruiken want ik wil in mijn toekomst niet in een huisje wonen zoals dit.
(Janne, 12 jaar)

Minder vliegen, versoberen. Geniet met volle teugen van Moeder Aarde. Geef haar de ruimte en de voeding door lokaal te kopen., minder te reizen, meer te wandelen of te fietsen. Consuminder, leef bewuster en wees vriendelijk voor een ander.
(Margot en Peter)

Door huizen, gebouwen, van kleur te laten veranderen wat de buiten temperatuur is. Lichte kleuren bij warme temperaturen, lichte kleuren weerkaatsen zonlicht.
Donkere kleuren bij koude temperaturen, neemt zonnewarmte op daarmee kan water bijv verwarmd worden voor de kachel.
(Diederik)

Doe al die gesuggereerde dingen. Maar bovenal, pak de wortel van al dit kwaad aan: de groei van de wereldbevolking. Stop deze groei, bestudeer steady-state economie (niet altijd [willen] groeien) en onderzoek voorzichtige krimpscenario’s.
(Lambrecht Kok uit Lieveren)

Duurzaamheid is duur

Mijn oplossing voor de energiecrisis is tweeledig: 1 investeren in nieuwe technologie, 2 een gedragsverandering bereiken. Het moet anders, veel minder comfort, minder luxe en opletten op ons energiegebruik.

Klimaat? Hoe laten we de wereld achter voor onze kinderen en kleinkinderen? Zonnepanelen, windenergie, kernenergie? Gas uit Groningen? Vraagt om creatieve oplossingen.

Een autoloze zondag invoeren. Minstens 1x per maand. Goedkoper openbaar vervoer. Meer zonnepanelen en minder consumeren (voornamelijk minder vlees!)

Ondergronds gaan wonen als het heel erg warm wordt. Zuinig omgaan met materialen. Duurzame materialen gebruiken in huis: materialen die je kunt repareren. Veel liefde, dan kan de thermostaat wat lager!

Minder met de auto rijden, ook al is dat wel lekker makkelijk. Ook zijn zonnepanelen een goed idee.

Minder gebruiken is altijd goed want het kan een stuk soberder. Duurzame energie moet nog veel verder ontwikkeld worden, maar het is wel de weg die we op moeten. En solidariteit met elkaar zou ook mooi zijn.

Waterstof! Wij zijn op de elektrische fiets vanuit Assen en hebben geen auto meer. Wel een camper.

Mijn idee voor een betere wereld: alle reclame afschaffen en minder consumeren.

Duurzamer en minder: innovatiever en doordacht!

Onze vervuiling niet buiten onszelf zoeken maar binnen ons zelf
We zullen zeker duurzamer moeten gaan leven; zuiniger omgaan met materialen. Hergebruik. Auto wegdoen. Minder vliegen.

Wij kiezen voor minderen, want alles bestaat uit energie, zelfs dingen die vast lijken, daarin gaan atomen alsnog tekeer. Door matigen proberen energie over te houden. Wandelen en fietsen zonder accu. We kunnen een stap terug en duurzamer. Het is én én.

Wij kiezen voor duurzame energie. Minder dingen kpen en zeker niet bij (…naam van een winkel met goedkope kleding), dat doen wij ook niet en wij hebben zonnepanelen.

In ieder geval een stap terug, plus natuurlijk meer wind en windenergie, plus fietsen, gratis openbaar vervoer zodat auto’s kunnen verdwijnen. En heel weinig vlees en vis eten.

We leven in een tijdperk dat wordt bepaald door schijnbaar eindeloos beschikbare energie. Dat tijdperk loopt nu ten einde… Gaan we op zoek naar nog meer eindeloos beschikbare, goedkope energie of passen we ons aan? De wet van Darwin laat zien dat de soort die zich het meeste en beste kan aanpassen, zal overleven.

Een stap terug is altijd een stap vooruit in het voortbestaan van de aarde. Doen dus! Alles went! (zelfs het schrijven op een schrijfmachine….).
Wat ons betreft mag het best een onsje minder: geen Middeleeuwen maar het mooie midden. Meer lachen en genieten geeft veel energie. Laten we dat dan ook vooral doen.
(Ko en Sjaan)

Minder autorijden en minder gasverbruik.

(Tjikske, 8 jaar)

Meer zonnepanelen.

(Teun, 10 jaar)

Zeker als ik deze uitlaatpijpen hier zie: toch nog maar eens goed naar de Stirlingmotor kijken.

(Han)

Het is niet of of, maar én én. Meer duurzame energie en allemaal een stapje terug.

 

Ik denk dat het goed is dat we een stapje terug moeten doen.

(Marjan)

 

Minder comfort, maar niets tekort.

Doen met wat je hebt, niet meer en niet minder.

We overstijgen de levensmaatstaven, meer en meer leidt tot uitputting, van de Aarde maar ook de mens.

Zuinig zijn op deze aarde betekent het met minder doen, maar uiteindelijk verrijk je.

(Diana Wolters)

 

Dit voelt prikkelend

oud en vertrouwd

ik kom direct terug in

oh ja zo moet dit ook alweer

 

de objecten om mij heen

doen mij denken aan een vergiet

door de gaten en kieren stromen de herinneringen

van wat was en niet meer is

 

Ik heb er plezier in

 

(Joëlle van Keppel)

 

Wij kiezen voor iedereen ietsje minder consumeren

(Vooral anderen zouden dat moeten doen;)

En alles op Europese schaal bekijken.

(Leo en Martijn)

 

Het is zeker een crisis, maar wel eentje waar we met zijn allen uit gaan komen. Daar ben ik van overtuigd.

 

Het energieprobleem oplossen bestaat uit meerdere onderdelen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Minder vlees eten, bewust omgaan met energie en de grootverbruikers aanspreken op hun verbruik. Wij consumenten kunnen slechts een kleine bijdrage leveren; de politiek heeft de macht in handen en moet grootverbruikers verplicht stellen hier wat aan te doen. dat is dan jammer als deze bedrijven verdwijnen. Geld is van ondergeschikt belang!

 

Het kan wel een beetje minder allemaal.

 

Heerlijk weer even zo’n machine, heel duurzaam. En dit huis met knalpijpen,… mooi. Het zet weer tot nadenken. De knalpijpen aan de wilgen hangen vinden wij een goeie! Verder hopen wij op nog nieuwe duurzame ontdekkingen.

(Maria en Monique)

 

Zoals altijd zal de mens wel weer een passende oplossing vinden voor de problemen die we hebben met deze energiecrisis. Positief blijven en vanuit liefde en tolerantie komen we er wel uit.

 

Als mensen minder of geen vlees zouden eten en minder of geen kinderen zouden krijgen, dan waren we al een heel eind. Waarom kinderbijslag? Ik krijg toch ook geen poezen- of paardenbijslag. Kinderen fokken is slechter dan autorijden. Want kinderen moeten later ook weer een auto, brommer, koelkast en een huis. Punt.

 

Ik kies voor minder comfort. Ik hou van eenvoud. Ik reis graag met het openbaar vervoer, ik loop veel en zie nog veel meer. Dat geeft een gevoel van vrijheid, ook in het niet afhankelijk zijn van al die grote maatschappijen. Met andere woorden, het levert ons, maar mij in ieder geval, veel op! Veel rijkdom.

 

Onze mening over de energiecrisis is dat we op zoek moeten naar een middenweg, zowel meer duurzame energie als een stap terug. Zo heeft iedereen veel meer plezier van de Aarde en haar schoonheid.

 

Geen, of minder elektrische fietsen. Zelf bewegen is veel beter!

 

Wij vinden het ook heel erg. Maar de oplossing bestaat niet op voorhand. Proberen dus.

Een beetje krimp graag.

 

Tijd voor verandering; minder stikstof, Alleen nog voor het uitzicht: weg met de megaboeren en de omgekeerde vlag. Sowieso: een beetje minder mag ook. Op vakantie in Drenthe, niet naar een of andere vliegtuigbestemming.

(Harm, Felix, Floor)

 

Ik wil van het gas af, maar het is moeilijk om daar informatie over te krijgen.

 

Wij willen wel een stapje terug doen!

 

Stapje terug.

(Joseph)

 

Minder export

 

Kernenergie is de beste.

Mijn oplossing: consuminderen. Zonnepanelen is slechts een oplossing voor de korte termijn. Levert termijn alleen maar een gigantische afvalberg op. Maar aardwarmte is de toekomst.
(Rob van As)

Over 40 jaar kan een uitlaat van een auto op gas of een elektrische auto, net zo antiek zijn als deze schrijfmachine. Of misschien over 10 jaar denk ik. Ik wil graag een elektrische bus, maar niet te duur. Daarom moet ik nog even wachten tot roestige knokige knalpot uitlaten zoals deze tot de museumstukken behoren. Tot die tijd produceer ik ook zo nu en dan nog zo’n ding. Tja….
(Sanne)

Accijns op kerosine

Minder auto’s, kilometers, spullen: bevalt prima. De eerste stap is ontspullen: je hebt veel minder nodig, dan dat we allemaal in huis hadden.

Wij kiezen voor eerst een stap terug. De energie die we dan nog nodig hebben wekken we zelf op door middel van zonnepanelen.

Alles herprijzen. Dus milieuschade zichtbaar maken voor de consument. Consumentenbewustzijn creëren.

We moeten wel veranderen, willen we de wereld redden. Wij vliegen minder en fietsen meer. De droger gebruiken we niet meer, minder in bad, minder vlees eten, zuinig met water.

Wij hebben de uitlaat afgeschaft en rijden elektrisch.

Door minder meer te willen komen er kansen om een oplossing te realiseren.

Voor mij is het niet of, of, maar én, én, én. Dan kan iedereen bijdragen op een manier die bij hem/haar past en komen we uit de discussie van wij tegenover zij.

Ooit gehoord van vrije energie? Dat maakt de hele crisis overbodig.

Waarom kiezen? We moeten allebei! Consuminderen én minder energie gebruiken! Dat geldt ook voor de boeren! En voor de agroindustrie, de hedendaagse schreeuwers. Vlag: rood boven, wit midden en blauw onder en niet anders.

Laten we het met z’n allen normaal gaan vinden dat minder ook voldoende is, en leefbaar.

Bewustwording is noodzakelijk. Maar ik hoor iedereen roepen: windmolens en zonnepanelen is de oplossing; zelfs weer kernenergie. Daarmee kunnen we weer verder.
Niemand heeft het over: zelf een gigantische stap terug doen. Minderen is het toverwoord in mijn optiek.
(Conny, uit 2e Exloërmond)

We moeten vooral veel minder energie gebruiken. En niet houtkachels en airco’s gaan gebruiken als vervanging.

Iedereen zal zijn steentje moeten bijdragen. Daarom zou een individuele opdracht aan elk individu om 10% minder energie te verbruiken een mooie zijn. De last over iedereen gelijk verdeeld: gebruik je weinig: dan is 10% ook weinig. Gebruik je veel: dan is 10% ook veel. Maar het lijkt me wel een eerlijke verdeling.

Stop met de nieuwe duurzame energiebronnen. Zonnepanelen zijn het nieuwe asbest. Ook windmolens vervuilen ons landschap en zijn een bedreiging voor de natuur. Denk aan de vogels.
Terug naar ons energieverbruik van 50 jaar geleden is ons motto. Maak openbaar vervoer weer toegankelijk, dus goedkoper en beter. Terug naar de levensstijl en -niveau van 50 jaar geleden. Weg met de gemakzucht van voorbereid eten: wat een energiebesparing als we niet meer voorbereid eten kopen (de koelingen en klimaatcontrole in winkels). Eenvoud past ons allemaal!

Het lijkt ons beter om wat meer op de fiets te stappen. We kunnen er allemaal wat aan doen en niet alleen de boeren.

Delen is het nieuwe hebben! Als geld doel wordt in plaats van middel, gaat het mis! Als we alles voor onszelf houden komen we met z’n allen tekort.

Laat een ieder bij zichzelf beginnen. Vele kleine beetjes vormen samen de oplossing.

In de eerste plaats: minder alles. En zonnepanelen op platte daken van bedrijven.

Tax the rich…. Minder vliegen, minder uitstoot.

Mijn voorstel zou zijn: zowel duurzame energie te gebruiken als ons gebruik van energie te matigen.

Ik ben een voorstander van minder autorijden. Pak de fiets maar (dus geen e-bike, anders is het accuprobleem in de toekomst niet te overzien).

Ik kies voor duurzame energie: iedereen zonnepanelen en haast maken met waterstof.

Wij genieten. zijn op de fiets, maar ik ben bang dat de wereld niet meer te redden is.
(Paula, Didi, Lenie en Marjo)

De oplossing voor de energiecrisis is: minder voortplanten en minder dik worden. Helaas voor de vreetfanaten onder ons, de harde waarheid.  Wanneer je dan ook nog eens gaat sporten of überhaupt bewegen, dan wordt je minder snel ziek = minder belasting op ons energie slurpende zorgsysteem.

Een stap terug. Maar daarvoor is bewustwording nodig bij iedereen. Veel mensen willen vooruitgang (digitale wereld, steeds meer comfort) en beseffen niet dat dat voor de Aarde achteruit betekent.
Tevreden zijn; niet altijd meer willen. Een stap terug betekent ook verbinding met de natuur en met elkaar. Minder materialisme.

Wij weten de oplossing niet. Maar het begint bij bewustwording. En bij europarlementariërs die met ziel en zaligheid werken aan wetgeving.

De oplossing: meer zelf doen en niet alles laten doen door machines die energie kosten. Het is niet de hele oplossing, maar wel een begin.

Veel minder vlees eten; veestapel omlaag. Minder autorijden. Alle platte daken op energieterreinen voorzien van zonnepanelen. Veel minder uitstoot door het gedrag van alle mensen.

Kernenergie.

Meer, meer, meer is de tendens. Terug naar een eenvoudiger leven zal voor de meeste mensen niet meevallen.

Bewuster omgaan met het gebruik van de auto; meer de fiets gebruiken waar mogelijk. Vliegvakanties meer belasten.

De wereld is toe aan een next level. Een weg terug uit het huidige comfort is niet makkelijk. Denk maar eens hoe moeilijk dit typen gaat: bijna niet te lezen en het duurt veel te lang. Dus: meer duurzame energie! Meer zonnepanelen. Een beetje bewuster leven helpt ook!

Minder kopen levert ook minder afval op. Zorg dat spullen waarvan iets gemaakt wordt sowieso na gebruik (als het afval is) hergebruikt kunnen worden!

Mijn mening over de energiecrisis: als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.

Wij vinden dat we eigenlijk te verwend zijn met comfort dat we maar voor lief nemen. Het kan ook allemaal wat minder. Mensen die veel met het milieu bezig zijn moeten eerst eens bij henzelf te rade gaan in plaats van anderen de schuld te geven dat het anders moet. Denk hierbij aan autorijden, vliegen ; dat kan allemaal een beetje minder. Pak meer de fiets. Je eigen land is toch ook zo mooi: je met het alleen willen zien!

Laten we vooral blijven wandelen en fietsen. Beter dan naast de chauffeur in de bijrijdersstoel te nietsen. Met andere woorden: geen auto-uitlaat. Laat jezelf uit!

De energiecrisis is de schuld van de megacorporaties. Als hun niet buigen, wordt deze crisis ook niet opgelost.
(Zoë)

Minder export van veeteelt en meer productie voor eigen consumptie. Dus minder import voor eigen consumptie, dat scheelt een hoop CO2.

Met eigen energie iets op papier zetten. Wat heerlijk ouderwets. En dan de uitlaten. Iedereen laat zich maar uit over van alles. Zonder enige kennis. En nu maar hopen dat men gaat nadenken.

Vliegen op waterstof. Ik zou zeggen én, én, én: meer duurzame energie én een stap terug. Minder reizen en minder lang douchen. Minder vlees, biologische landbouw.

De elektrische fiets wordt verguisd. Maar sinds ik die heb rijd ik minder auto…..

Meer duurzame energie als transitie naar een minimaal energiegebruik, waardoor we alleen dat gebruiken dat de Aarde kan dragen.
(Marion).

Meer zonnepanelen  minder met de auto rijden meer de fiets pakken  want het is al zo mooi hier in Drenthe  maar de Folly was weer heel mooi dit jaar.
(Jantinus Bulthuis)