Tijdens Folly Art Norg (augustus 2022) konden bezoekers wandelen of fietsen langs 17 nutteloze bouwwerken. De Energy folly had toch een doel: bezoekers mochten via een typemachine reageren op de vraag: ‘Wat is uw oplossing voor de energiecrisis? Meer duurzame energie, meer windmolens, meer zonnepanelen? Of kunnen we beter een stap terug doen? Minder comfort, minder gasverbruik, minder autorijden?
Hieronder staan de ca. 270 serieuze reacties. Politieke uitspraken zijn weggelaten. Dank aan de tekstschrijvers voor mooie gedichten, de vele complimenten voor de organisatie van Folly Art Norg en complimenten voor de Energy Folly zelf.
Lees hieronder alle reacties:
‘Ik denk dat beide wel goed zullen zijn. Dat is mijn mening.’
(Jacco)
‘Energie transitie, isoleren, nieuwe technieken toepassen enz. Zuinig omgaan met bodemschatten.’
(Jan Willem en Caroline uit Wageningen)
‘Ik ben een groot voorstander van duurzame energie met zonnepanelen en windmolens. Tevens ben ik een groot fan van waterstof, dat is wat mij betreft de toekomst! Daarnaast wil ik ook minder doen aan verbruik van gas en elektrisch. Uiteindelijk moeten we ook op nul uitkomen, dus geen verbruik meer van energie!’
(Evert uit Hummelo)
‘Een mogelijke boodschap: Stapt over op elektrisch rijden. En helpt daarmee de afvalberg katalysatoren en uitlaten terug te dringen.’
(Jeroen uit Velp)
‘Koud douchen. Verwarming op 16 graden. Je oude auto oprijden. Investeer in wollen kleding en je hebt het nooit meer koud! Kleine handwasjes doen. Zo veel mogelijk tweedehands kopen!’
(Dieuwertje)
Ik denk dat er een overvloed aan energie is in plaats van een tekort. De eigenaar van de wintechniek heeft de macht in handen. Deze zou op een zo voordelig mogelijke manier de energie moeten verdelen, zonder winstoogmerk. Als beloning zou deze persoon en zijn medewerkers gratis wonen , eten en drinken. Hij wordt voor zien door de afnemers van energie.
(Brigitte van Bakel)
We moeten met z’n allen een heleboel consuminderen / veel meer genieten van de natuur!
(Ineke Heijster)
Duurzaam is goed, maar minder gebruik, meer besef en bedachtzaamheid is vereist. We moeten hierbij af van ongekende economische groei en het systeem van inflatie.
(Erik)
We moeten meer zon, wind en waterkracht gebruiken en sowieso veel minder energie verbruiken en verspillen.
(Jan)
Plastic moet je niet weggooien maar hergebruiken.
(Ellemijn en Ireen, 7 jaar)
Dikke trui, wollen sokken. Zuinig zijn.
(Sonja)
De oplossing: drastisch onze levenswijze veranderen. Iedereen drie maanden naar de Derde wereld sturen, anders kom je er nooit achter hoe verwend we hier zijn.
(Rob)
Minder vliegen, minder vlees eten, minder autorijden, minder airco, thermostaat in de winter lager.
(Loes)
CO2 beprijzen en verhandelen
(Barbara)
Allemaal de helft minder verbruiken. Gratis energie is mogelijk voor iedereen. De natuur is met ons en niet tegen ons. Samenwerking is de oplossing.
(Mark)
Meer zonnepanelen. Zuinig met water!
(Anouk)
Energiebesparing. Ik douche elke dag vier minuten!
(Jet)
Vrije energie – bewust omgaan met energie.
(Heidi van Tiem)
Meer duurzame energie. Of we dat met windmolens en zonnepanelen redden weet ik niet: dus minderen is wel noodzakelijk.
(John)
We moeten gebruik maken van wat de natuur ons geeft, dus meer zonnepanelen en windmolens., minder autorijden en minder gas verbruiken want ik wil in mijn toekomst niet in een huisje wonen zoals dit.
(Janne, 12 jaar)
Minder vliegen, versoberen. Geniet met volle teugen van Moeder Aarde. Geef haar de ruimte en de voeding door lokaal te kopen., minder te reizen, meer te wandelen of te fietsen. Consuminder, leef bewuster en wees vriendelijk voor een ander.
(Margot en Peter)
Door huizen, gebouwen, van kleur te laten veranderen wat de buiten temperatuur is. Lichte kleuren bij warme temperaturen, lichte kleuren weerkaatsen zonlicht.
Donkere kleuren bij koude temperaturen, neemt zonnewarmte op daarmee kan water bijv verwarmd worden voor de kachel.
(Diederik)
Doe al die gesuggereerde dingen. Maar bovenal, pak de wortel van al dit kwaad aan: de groei van de wereldbevolking. Stop deze groei, bestudeer steady-state economie (niet altijd [willen] groeien) en onderzoek voorzichtige krimpscenario’s.
(Lambrecht Kok uit Lieveren)
Duurzaamheid is duur
Mijn oplossing voor de energiecrisis is tweeledig: 1 investeren in nieuwe technologie, 2 een gedragsverandering bereiken. Het moet anders, veel minder comfort, minder luxe en opletten op ons energiegebruik.
Klimaat? Hoe laten we de wereld achter voor onze kinderen en kleinkinderen? Zonnepanelen, windenergie, kernenergie? Gas uit Groningen? Vraagt om creatieve oplossingen.
Een autoloze zondag invoeren. Minstens 1x per maand. Goedkoper openbaar vervoer. Meer zonnepanelen en minder consumeren (voornamelijk minder vlees!)
Ondergronds gaan wonen als het heel erg warm wordt. Zuinig omgaan met materialen. Duurzame materialen gebruiken in huis: materialen die je kunt repareren. Veel liefde, dan kan de thermostaat wat lager!
Minder met de auto rijden, ook al is dat wel lekker makkelijk. Ook zijn zonnepanelen een goed idee.
Minder gebruiken is altijd goed want het kan een stuk soberder. Duurzame energie moet nog veel verder ontwikkeld worden, maar het is wel de weg die we op moeten. En solidariteit met elkaar zou ook mooi zijn.
Waterstof! Wij zijn op de elektrische fiets vanuit Assen en hebben geen auto meer. Wel een camper.
Mijn idee voor een betere wereld: alle reclame afschaffen en minder consumeren.
Duurzamer en minder: innovatiever en doordacht!
Onze vervuiling niet buiten onszelf zoeken maar binnen ons zelf
We zullen zeker duurzamer moeten gaan leven; zuiniger omgaan met materialen. Hergebruik. Auto wegdoen. Minder vliegen.
Wij kiezen voor minderen, want alles bestaat uit energie, zelfs dingen die vast lijken, daarin gaan atomen alsnog tekeer. Door matigen proberen energie over te houden. Wandelen en fietsen zonder accu. We kunnen een stap terug en duurzamer. Het is én én.
Wij kiezen voor duurzame energie. Minder dingen kpen en zeker niet bij (…naam van een winkel met goedkope kleding), dat doen wij ook niet en wij hebben zonnepanelen.
In ieder geval een stap terug, plus natuurlijk meer wind en windenergie, plus fietsen, gratis openbaar vervoer zodat auto’s kunnen verdwijnen. En heel weinig vlees en vis eten.
We leven in een tijdperk dat wordt bepaald door schijnbaar eindeloos beschikbare energie. Dat tijdperk loopt nu ten einde… Gaan we op zoek naar nog meer eindeloos beschikbare, goedkope energie of passen we ons aan? De wet van Darwin laat zien dat de soort die zich het meeste en beste kan aanpassen, zal overleven.
Een stap terug is altijd een stap vooruit in het voortbestaan van de aarde. Doen dus! Alles went! (zelfs het schrijven op een schrijfmachine….).
Wat ons betreft mag het best een onsje minder: geen Middeleeuwen maar het mooie midden. Meer lachen en genieten geeft veel energie. Laten we dat dan ook vooral doen.
(Ko en Sjaan)
(Tjikske, 8 jaar)
(Teun, 10 jaar)
(Han)
Het is niet of of, maar én én. Meer duurzame energie en allemaal een stapje terug.
Ik denk dat het goed is dat we een stapje terug moeten doen.
(Marjan)
Minder comfort, maar niets tekort.
Doen met wat je hebt, niet meer en niet minder.
We overstijgen de levensmaatstaven, meer en meer leidt tot uitputting, van de Aarde maar ook de mens.
Zuinig zijn op deze aarde betekent het met minder doen, maar uiteindelijk verrijk je.
(Diana Wolters)
Dit voelt prikkelend
oud en vertrouwd
ik kom direct terug in
oh ja zo moet dit ook alweer
de objecten om mij heen
doen mij denken aan een vergiet
door de gaten en kieren stromen de herinneringen
van wat was en niet meer is
Ik heb er plezier in
(Joëlle van Keppel)
Wij kiezen voor iedereen ietsje minder consumeren. (Vooral anderen zouden dat moeten doen;)
En alles op Europese schaal bekijken.
(Leo en Martijn)
Het is zeker een crisis, maar wel eentje waar we met zijn allen uit gaan komen. Daar ben ik van overtuigd.
Het energieprobleem oplossen bestaat uit meerdere onderdelen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Minder vlees eten, bewust omgaan met energie en de grootverbruikers aanspreken op hun verbruik. Wij consumenten kunnen slechts een kleine bijdrage leveren; de politiek heeft de macht in handen en moet grootverbruikers verplicht stellen hier wat aan te doen. dat is dan jammer als deze bedrijven verdwijnen. Geld is van ondergeschikt belang!
Het kan wel een beetje minder allemaal.
Heerlijk weer even zo’n machine, heel duurzaam. En dit huis met knalpijpen,… mooi. Het zet weer tot nadenken. De knalpijpen aan de wilgen hangen vinden wij een goeie! Verder hopen wij op nog nieuwe duurzame ontdekkingen.
(Maria en Monique)
Zoals altijd zal de mens wel weer een passende oplossing vinden voor de problemen die we hebben met deze energiecrisis. Positief blijven en vanuit liefde en tolerantie komen we er wel uit.
Als mensen minder of geen vlees zouden eten en minder of geen kinderen zouden krijgen, dan waren we al een heel eind. Waarom kinderbijslag? Ik krijg toch ook geen poezen- of paardenbijslag. Kinderen fokken is slechter dan autorijden. Want kinderen moeten later ook weer een auto, brommer, koelkast en een huis. Punt.
Ik kies voor minder comfort. Ik hou van eenvoud. Ik reis graag met het openbaar vervoer, ik loop veel en zie nog veel meer. Dat geeft een gevoel van vrijheid, ook in het niet afhankelijk zijn van al die grote maatschappijen. Met andere woorden, het levert ons, maar mij in ieder geval, veel op! Veel rijkdom.
Onze mening over de energiecrisis is dat we op zoek moeten naar een middenweg, zowel meer duurzame energie als een stap terug. Zo heeft iedereen veel meer plezier van de Aarde en haar schoonheid.
Geen, of minder elektrische fietsen. Zelf bewegen is veel beter!
Wij vinden het ook heel erg. Maar de oplossing bestaat niet op voorhand. Proberen dus.
Een beetje krimp graag.
Tijd voor verandering; minder stikstof, Alleen nog voor het uitzicht: weg met de megaboeren en de omgekeerde vlag. Sowieso: een beetje minder mag ook. Op vakantie in Drenthe, niet naar een of andere vliegtuigbestemming.
(Harm, Felix, Floor)
Ik wil van het gas af, maar het is moeilijk om daar informatie over te krijgen.
Wij willen wel een stapje terug doen!
Stapje terug.
(Joseph)
Minder export
Kernenergie is de beste.
Mijn oplossing: consuminderen. Zonnepanelen is slechts een oplossing voor de korte termijn. Levert termijn alleen maar een gigantische afvalberg op. Maar aardwarmte is de toekomst.
(Rob van As)
Over 40 jaar kan een uitlaat van een auto op gas of een elektrische auto, net zo antiek zijn als deze schrijfmachine. Of misschien over 10 jaar denk ik. Ik wil graag een elektrische bus, maar niet te duur. Daarom moet ik nog even wachten tot roestige knokige knalpot uitlaten zoals deze tot de museumstukken behoren. Tot die tijd produceer ik ook zo nu en dan nog zo’n ding. Tja….
(Sanne)
Accijns op kerosine
Minder auto’s, kilometers, spullen: bevalt prima. De eerste stap is ontspullen: je hebt veel minder nodig, dan dat we allemaal in huis hadden.
Wij kiezen voor eerst een stap terug. De energie die we dan nog nodig hebben wekken we zelf op door middel van zonnepanelen.
Alles herprijzen. Dus milieuschade zichtbaar maken voor de consument. Consumentenbewustzijn creëren.
We moeten wel veranderen, willen we de wereld redden. Wij vliegen minder en fietsen meer. De droger gebruiken we niet meer, minder in bad, minder vlees eten, zuinig met water.
Wij hebben de uitlaat afgeschaft en rijden elektrisch.
Door minder meer te willen komen er kansen om een oplossing te realiseren.
Voor mij is het niet of, of, maar én, én, én. Dan kan iedereen bijdragen op een manier die bij hem/haar past en komen we uit de discussie van wij tegenover zij.
Ooit gehoord van vrije energie? Dat maakt de hele crisis overbodig.
Waarom kiezen? We moeten allebei! Consuminderen én minder energie gebruiken! Dat geldt ook voor de boeren! En voor de agroindustrie, de hedendaagse schreeuwers. Vlag: rood boven, wit midden en blauw onder en niet anders.
Laten we het met z’n allen normaal gaan vinden dat minder ook voldoende is, en leefbaar.
Bewustwording is noodzakelijk. Maar ik hoor iedereen roepen: windmolens en zonnepanelen is de oplossing; zelfs weer kernenergie. Daarmee kunnen we weer verder.
Niemand heeft het over: zelf een gigantische stap terug doen. Minderen is het toverwoord in mijn optiek.
(Conny, uit 2e Exloërmond)
We moeten vooral veel minder energie gebruiken. En niet houtkachels en airco’s gaan gebruiken als vervanging.
Iedereen zal zijn steentje moeten bijdragen. Daarom zou een individuele opdracht aan elk individu om 10% minder energie te verbruiken een mooie zijn. De last over iedereen gelijk verdeeld: gebruik je weinig: dan is 10% ook weinig. Gebruik je veel: dan is 10% ook veel. Maar het lijkt me wel een eerlijke verdeling.
Stop met de nieuwe duurzame energiebronnen. Zonnepanelen zijn het nieuwe asbest. Ook windmolens vervuilen ons landschap en zijn een bedreiging voor de natuur. Denk aan de vogels.
Terug naar ons energieverbruik van 50 jaar geleden is ons motto. Maak openbaar vervoer weer toegankelijk, dus goedkoper en beter. Terug naar de levensstijl en -niveau van 50 jaar geleden. Weg met de gemakzucht van voorbereid eten: wat een energiebesparing als we niet meer voorbereid eten kopen (de koelingen en klimaatcontrole in winkels). Eenvoud past ons allemaal!
Het lijkt ons beter om wat meer op de fiets te stappen. We kunnen er allemaal wat aan doen en niet alleen de boeren.
Delen is het nieuwe hebben! Als geld doel wordt in plaats van middel, gaat het mis! Als we alles voor onszelf houden komen we met z’n allen tekort.
Laat een ieder bij zichzelf beginnen. Vele kleine beetjes vormen samen de oplossing.
In de eerste plaats: minder alles. En zonnepanelen op platte daken van bedrijven.
Tax the rich…. Minder vliegen, minder uitstoot.
Mijn voorstel zou zijn: zowel duurzame energie te gebruiken als ons gebruik van energie te matigen.
Ik ben een voorstander van minder autorijden. Pak de fiets maar (dus geen e-bike, anders is het accuprobleem in de toekomst niet te overzien).
Ik kies voor duurzame energie: iedereen zonnepanelen en haast maken met waterstof.
Wij genieten. zijn op de fiets, maar ik ben bang dat de wereld niet meer te redden is.
(Paula, Didi, Lenie en Marjo)
De oplossing voor de energiecrisis is: minder voortplanten en minder dik worden. Helaas voor de vreetfanaten onder ons, de harde waarheid. Wanneer je dan ook nog eens gaat sporten of überhaupt bewegen, dan wordt je minder snel ziek = minder belasting op ons energie slurpende zorgsysteem.
Een stap terug. Maar daarvoor is bewustwording nodig bij iedereen. Veel mensen willen vooruitgang (digitale wereld, steeds meer comfort) en beseffen niet dat dat voor de Aarde achteruit betekent.
Tevreden zijn; niet altijd meer willen. Een stap terug betekent ook verbinding met de natuur en met elkaar. Minder materialisme.
Wij weten de oplossing niet. Maar het begint bij bewustwording. En bij europarlementariërs die met ziel en zaligheid werken aan wetgeving.
De oplossing: meer zelf doen en niet alles laten doen door machines die energie kosten. Het is niet de hele oplossing, maar wel een begin.
Veel minder vlees eten; veestapel omlaag. Minder autorijden. Alle platte daken op energieterreinen voorzien van zonnepanelen. Veel minder uitstoot door het gedrag van alle mensen.
Kernenergie.
Meer, meer, meer is de tendens. Terug naar een eenvoudiger leven zal voor de meeste mensen niet meevallen.
Bewuster omgaan met het gebruik van de auto; meer de fiets gebruiken waar mogelijk. Vliegvakanties meer belasten.
De wereld is toe aan een next level. Een weg terug uit het huidige comfort is niet makkelijk. Denk maar eens hoe moeilijk dit typen gaat: bijna niet te lezen en het duurt veel te lang. Dus: meer duurzame energie! Meer zonnepanelen. Een beetje bewuster leven helpt ook!
Minder kopen levert ook minder afval op. Zorg dat spullen waarvan iets gemaakt wordt sowieso na gebruik (als het afval is) hergebruikt kunnen worden!
Mijn mening over de energiecrisis: als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.
Wij vinden dat we eigenlijk te verwend zijn met comfort dat we maar voor lief nemen. Het kan ook allemaal wat minder. Mensen die veel met het milieu bezig zijn moeten eerst eens bij henzelf te rade gaan in plaats van anderen de schuld te geven dat het anders moet. Denk hierbij aan autorijden, vliegen ; dat kan allemaal een beetje minder. Pak meer de fiets. Je eigen land is toch ook zo mooi: je met het alleen willen zien!
Laten we vooral blijven wandelen en fietsen. Beter dan naast de chauffeur in de bijrijdersstoel te nietsen. Met andere woorden: geen auto-uitlaat. Laat jezelf uit!
De energiecrisis is de schuld van de megacorporaties. Als hun niet buigen, wordt deze crisis ook niet opgelost.
(Zoë)
Minder export van veeteelt en meer productie voor eigen consumptie. Dus minder import voor eigen consumptie, dat scheelt een hoop CO2.
Met eigen energie iets op papier zetten. Wat heerlijk ouderwets. En dan de uitlaten. Iedereen laat zich maar uit over van alles. Zonder enige kennis. En nu maar hopen dat men gaat nadenken.
Vliegen op waterstof. Ik zou zeggen én, én, én: meer duurzame energie én een stap terug. Minder reizen en minder lang douchen. Minder vlees, biologische landbouw.
De elektrische fiets wordt verguisd. Maar sinds ik die heb rijd ik minder auto…..
Meer duurzame energie als transitie naar een minimaal energiegebruik, waardoor we alleen dat gebruiken dat de Aarde kan dragen.
(Marion).
Meer zonnepanelen minder met de auto rijden meer de fiets pakken want het is al zo mooi hier in Drenthe maar de Folly was weer heel mooi dit jaar.
(Jantinus Bulthuis)
stap terug doen
Er is slechts één oplossing; minder mensen
…. Door actief te denken over andere mogelijkheden
Kernenergie is de oplossing, maar tegelijkertijd stroom opwekken op een home trainer
Onze mening: waterstof is een goed alternatief voor het milieuprobleem. Helaas werkt de regering niet mee, helaas gaat het weer om het geld.
Minder comfort en dus zuinig omgaan met energie, niet alles voor je zelf willen houden.
(Marian Weerd)
Inmiddels hebben wij zonnepanelen en rij ik elektrisch.
Minder bestellen in China. We kopen te veel onnodige rommel. Consuminderen dus!,..
Minder mensen en consuminderen.
Gewoon alles minder.
Ik ben voor alles dat energie bespaart en alleen energie gebruikt van natuurlijke bronnen. Ik werk al jaren op een geklimatiseerd kantoor en ik moet elke dag 170 kilometer rijden om op mijn werk te komen, tot mijn grote spijt. Ik wil wel hybride thuiswerken, maar het wordt nog steeds niet toegestaan door mijn werkgever ( erg ouderwets), De wereld schoner, ik blijer.
Wij hebben misschien een oplossing voor het energieprobleem. Het gaat als volgt. Kunnen er tussen de windmolens geen zonnepanelen. Of een nieuwe wet dat als je een boom kapt je minimaal twee nieuwe bomen moet planten. Of een dag , 1x per maand, dat er niet gevlogen mag worden en ook geen benzine of dieselauto gereden mag worden. Sowieso geen benzine of dieselauto’s meer. Wij vinden het leuk dat wij dit een keer hebben mogen proberen.
Indyra (10 jaar} en Aranka {12 jaar)
We moeten leren minderen, minder meer willen, nul op de meter is niet genoeg, durven geven om uw omgeving, oog hebben voor de natuur, oog hebben voor je medemens, voor nu maar zeker voor later.
Consuminderen, consuminderen, het kan niet vaak genoeg gedaan worden. Minder auto’s meer fietsen, meer windmolens en zonnepanelen.
Uitlaatmonsters: eis dat er groene afvalstoffen door jullie uitgestoten gaan worden. Klaag de makers aan, doe een appèl op hun gezonde verstand, dat helpt. Maar de eigenaren van het voertuig moeten meehelpen om de groene keuze te stimuleren. Samen zijn we sterk voor een groene wereld.
Ik ga voor duurzaamheid in alle vormen. Het is naar mijn mening niet haalbaar een stap terug te doen. Dan maar duurzaam en investeren in opslagmogelijkheden van elektrische energie.
Naar de folly’s op de fiets, niet meer vliegend op vakantie. Met een typmachine tips delen scheelt weer opslagruimte in die enorme datacenters (al kost het inderdaad wat inspanning!). Wij moeten naar minder comfort. We putten de aarde uit met onze luxe. Het probleem is dat wij geen luxe willen inleveren.
Walter de Maria heeft bliksemopvangers gemaakt in New Mexico: dat vraagt om opslag van de bliksem. Dan heeft de hele wereld energy.
Als we minder energie gebruiken, kunnen we minder autorijden en meer met de trein.
(Olaf, 12 jaar)
Meer duurzame energie, meer windmolens, meer zonnepanelen, een stap terug doen, minder comfort én minder gasverbruik. Alles dus: anders gaan we het niet redden.
Degrowth!
Alles met mate!
Bewustwording!!!!|
Het is niet, in mijn eentje ergens in minderen, dat de wereld gaat verbeteren, of dat de kwaliteit beter wordt. Maar het is wel, dat heeeeel veel kleintjes een grotere wordt. Dus in je eigen kleine omgeving ergens minder water verbruiken bijvoorbeeld, scheelt al in het moeten zuiveren van vervuild water.
Denk na en doe vooral. Geef een voorbeeld aan je naaste omgeving. Een goed voorbeeld doet volgen…..
(Een lichtend voorbeeld)
Als je beseft dat alles energie is, dan begrijp je ook dat er geen energiecrisis kan zijn! De vraag is alleen waar je de energie vandaan haalt…..
Meer ondergrondse kelders in tuinen in plaats van grote koelkasten.
Doe een trui aan en loop meer.
Minder mensen. Geen kinderbijslag bij meer dan 2 kinderen. Meer mensen is meer verbruik en uitstoot.
Ik wil minder speelgoed.
(Laurieke)
Soms moet je naar binnen kijken om naar buiten te kunnen kijken.
Besparen valt niet altijd mee. Het begint bij bewustwording. Laten we daar op insteken.
(Simone)
Ik neem zelf thuis volgende week inductie om te koken. Ik snap dat niet iedereen zich dat kan veroorloven; het betekent een extra stop en nieuwe pannen. Gelukkig kan ik het mij wel veroorloven en met mij veel anderen ook. Wie het niet kan betalen moet daarvoor subsidie krijgen. Geld genoeg in Nederland.
(Ellen uit Amsterdam)
Wanneer we ons minder consumptief opstellen, levert dat meer energie aan onszelf.
(J.S. uit V.)
Alle vervuilers aanpakken en geld vragen om te ‘verschonen’
Met zijn allen een flinke stap terug doen. Minder van alles. We moeten duurzame energie gebruiken en we moeten de auto alleen gebruiken voor grote stukken. Minder gas gebruiken met zijn allen en meer duurzame energie.
Laten we eens gaan leven op basis van energiebehoefte in plaats van op wensen. Ik denk dat dat al enorm veel zou schelen.
Stop met vlees eten en de bio industrie.
(Sonja)
Een stap terug doen; misschien twee. Minder comfort is niet erg; slechts een gewenning.
Oude dekens en kleding tevoorschijn halen en gebruiken.
Met z’n allen een stap terug!
Change of mindset: minder comfort betekent niet dat je moet inleveren. It’s all-in the head. Oplossingen genoeg: it’s the will of people. Minder mensen is een start.
Less is more! 1x per jaar op vakantie. Lokale producten. Woonwerk auto vol met mensen.
Wij kiezen voor beide. Duurzame energie en een stap terug!
Het is geen of, of, maar en en. Minder energie gebruiken en meer warmtepompen, zonnepanelen en windmolens. Vooral niet te lang douchen met warm weer en warm water. Dus een koude douche is het beste, anders krijgen we allemaal een koude douche.
De mensen zijn vergeten wat de natuur kan geven. Denk na wat je doet en zorg goed voor de Aarde. Elektrisch rijden is goed, maar de fiets is beter. Ga minder met het vliegtuig en denk goed na! Doe rustig!
Wij vinden het een interessante ontwikkeling, maar ook complex vanwege de vele onbeantwoorde vragen die er nog zijn. Bijvoorbeeld geluidsoverlast van windmolens en het recyclen van zonnepanelen. De kloof tussen arm en rijk wordt momenteel ook erg vergroot met de stress die mensen ervaren en dat heeft weer consequenties voor hun gezondheid. Moeilijk, maar er komt ook vast iets goeds uit voort.
De bomen en planten hun werk laten doen. Minder, minder, minder!
(Denise uit Groningen)
Bewustwording van de innerlijke ruimte. Zo binnen, zo buiten.
Een stap terug in comfort! Soberder in gebruik. Gelijke energieprijs voor iedereen en energiegebruik meer belasten, ook voor bedrijven.
Minder vliegtuigen, meer met de trein. De fiets in plaats van de auto. Tweedehandskleding en ontspullen. Minder verpakkingen.
Misschien allemaal een stap terug doen. Maar dan de allerrijksten, die zelfs van de corona en huidige crisis profiteren, het meeste laten inleveren.
(H. Hageman)
Wij vinden dat iedereen iets moet doen dat binnen het bereik ligt. Geen stress! Wandelen, fietsen , minder vlees en een regenton.
(Janneke en Baukje)
Laten we maar een stapje terug doen!
Meer duurzame energie. Dit duurt te lang. En natuurlijk altijd geen vlees eten. Minder comfort.
(Sammie, Ina en Cecile)
Van meer naar minder in de toekomst. Bouw een kerncentrale. Zet je verwende geest op nul.
Niet meer vliegen, geen vlees eten, iedereen een waterput. Dit alles staat een lekker leven niet in de weg. Ohja, laat je huis isoleren!
Ik ben het er mee eens om een stapje terug te doen!
(Elsa en oma Elies)
Ik denk dat we niet in of, of moeten denken, maar in en en.
Minder zou fijn zijn. We doen daar de natuur beslist een plezier mee, en wie wil dat niet? Wie niet horen wil gaat voelen. Uiteindelijk beslist de natuur!
(Nelly uit Venlo)
Lekker koud douchen: nog gezond ook! Geen verwarmde zwembaden. En vooral: vergeet niet te genieten! Het leven is al ingewikkeld genoeg!
Een stap terug in het energiegebruik is een grote stap in het bestrijden van de problemen. Dus alles met mate.
Wij hebben gekozen voor een warmtepomp.
Naar mijn idee moeten we consuminderen. Comfort inleveren in huis hoeft niet. Slim isoleren en energie duurzaam opwekken kan nog wel.
(Carina)
Meer duurzame energie.
Meer duurzaam, maar ook een stap terug. Allebei. Een combinatie van alle toepassingen.
(Harmen uit Haren).
Belast het vliegen meer. Schaf het autoracen af. Iedereen moet de mogelijkheid krijgen om zijn huis gratis te verduurzamen.
Meer planten. Iedereen zijn eigen windmolen in de tuin.
Van alles een beetje: zonnepanelen en windmolens, maar ook minder consumeren en lokaal produceren. Koester de kringloop! Laten we vooral bewust omgaan met de wereld en met energie.
Lijkt mij dat er nog veel meer energiebronnen ontwikkeld en gebruikt kunnen worden. Bewuster omgaan met energie en materiaal lijkt mij ook erg goed.
Minder auto’s, geen stof, minder vlees. Geloof mij nou maar, we kunnen echt wel een tandje minder. Consuminderen dus.
We kamperen in een pipowagen zonder stroom, wifi en stromend water. Beetje behelpen maar het gaat.
Het is weer zo ver, niet alleen aan jezelf denken! Tja, we weten het best wel goed maar handelen er niet naar….
Duurzame oplossing voor duurzame energie is op een duurzame manier de producten die de energie produceren, ook op een duurzame manier geproduceerd kunnen worden.
U vraagt, kies duurzame energie, of een stap terug doen. Het lijkt mij niet een vraag of; maar het is En – En. Met onze welvaart voor heel veel mensen in dit rijke land moet dat kunnen!!!!
(Marleen)
De douche de deur uit en gewoon weer een waslap gebruiken! En vooral geen elektrische fietsen.
Meer belasting voor de grote energiebedrijven, en een maximaal maandbedrag instellen voor de consument.
Vernietig alle uitlaten!
Iedereen op elektrisch of waterstofgas.
Meer duurzame energie en een flinke stap terug doen. We hebben het hier in ons welvaartsland zo goed dat we verwend zijn geraakt. Te veel bezig met materie, te weinig met menselijke, sociale waarden.
Wij kiezen voor een stap terug doen, recycling, second hand kleding, gebruikte materialen, korter douchen, minder autorijden en zeker niet meer vliegen…minder comfort, maar gelukkiger met de medemens en natuur.
(Jolie)
Grondstoffen raken op. Het is goed dat we met z’n allen een stapje terug doen. Misschien.
Iedereen gewoon fietsen in plaats van elektrisch fietsen.
Ieder mens kan met minder energie toe. Bewustwording is de key. De invulling is van het individu.
Fietspaden voor fietsers in plats van e-bikers. Wat verbruiken we op een mooie dag op een e-bike en hoeveel vet genereren we?
Zonnepanelen op het dak in plaats van op goede landbouwgrond, en zeker niet in mijn achtertuin.
Go with the flow is nu het beste om te doen, en ook dat kost het minste energie.
Mijn keuze is duurzame energie en allemaal een stapje terug in verbruik. Met het autorijden kan het inderdaad allemaal wel een beetje minder.
Groot, oud of klein. We moeten allemaal zuiniger zijn.
Minder energie gebruiken.
(Waldemar, 6 jaar)
Waarom zit er geen BMW uitlaat bij, die zijn echt milieuvriendelijk. Maar ach je kunt niet alles hebben in dit leven. Wij zijn dus tevreden en genieten van de folly’s, van de kunst en van de wijze lessen.
(Bertus Faber)
Ik vind dat we allemaal even wat rustiger aan moeten doen met energie. Vooral minder dierlijke producten eten en meer lokaal. Want de voedselindustrie kost heel veel energie. Vegan, lokaal en fietsen.
Energy is cool. We have lightbulbs.
Minder spullen, meer genieten van alles wat er al is. Zie de overvloed van de natuur, en de relatie van wat wij als mensheid hebben geproduceerd….
Less is more! Geniet van wat je hebt; er hoeft niet meer bij! Minder energie verbruiken, een stapje terug zou prima kunnen. Een trui aantrekken in plaats van de verwarming hoger zetten en vaker de fiets pakken in plaats van de auto. En verder investeren in duurzame energie. Maar vooral eerst energie besparen.
Voortaan zoveel mogelijk lopend en fietsend bewegen op de oude dag is belangrijk. Kweek je eigen groenten en geniet.
Geachte natuur!
Ja, ik geef het toe, wij zijn met teveel mensen op deze aarde. Helaas! Helaas!
18.000 voor Christus: 0,01 miljard.
0 0,1 miljard (10x zoveel)
1800 na Christus 1 miljard (10 x zoveel in 1800 jaar)
1900 2 miljard
2000 6 miljard
2022 8 miljard
2050 10 miljard
Dus sinds die ene miljard in 250 jaar het tienvoud? Dat kan die wereld, die natuur echt niet aan! Dan helt koud douchen, alleen lopen, koud wonen niet! Maar dat taboe op de twee-kind politiek is nog niet doorbroken. Helaas! Helaas! 60.000 olifanten in Namibië zijn teveel, maar van die 10 miljard mensen over 28 jaar, worden we niet heet of koud van. Ik kan het ook niet anders maken…
Heeeeeeeeel simpel. Een stap terug doen in luxe en comfort. Voor wie een stap terug kan doen natuurlijk. Onze welvaart is enorm. Laten we eerlijker gaan delen en met minder genoegen nemen. De kant die we nu op gaan met z’n allen maakt immers al lang niet meer gelukkig. Zorgen om ons klimaat beginnen nu toch echt zwaar de overhand te nemen, nu deze zomer zo warm en droog is.
Verbied het gebruik energie waar andere mogelijkheden zijn. Als iemand heden ten dage ontdekt dat je de was kan drogen met wind en zonne-energie, zijn we met zijn allen van het padje. Onze grootouders gebruikten in hun hele leven minder dan onze kleinkinderen per dag!
We hebben meer fietsen nodig en veel minder auto’s. Zonne-energie en molens in plaats van olie en gas.
We must stop using airplanes, cars, ships, trains and buses for non-essential trips. Buy a velomobile, perfect for most journeys.
De energietransitie moet niet leiden tot ongebreideld volplempen van kostbare gronden. Dus geen meer dan 200 velden met zonnepanelen in Zuidvelde!. Maak van deze mooie provincie geen keramische kookplaat.
(Sieny Koopman)
De beste oplossing is minder van alles. Meer terug naar de basis. Wees tevreden met wat je hebt, en waardeer meer wat je hebt. Consuminderen en meer genieten. Het kost minder en geeft meer…
(Alfons en Tina de Jong)
Ik heb zonnepanelen. Goed voor het milieu. Hoop op een betere wereld.
Minder comfort is minder gasverbruik. Meer en beter openbaar vervoer, dus minder autorijden.
Midas Dekkers roept al tijden ‘minder, minder, minder, minder’. Daar sluit ik me graag bij aan.
(Wim)
Een oplossing voor de energiecrisis? Meer open staan voor nieuwe omgangsvormen, minder vasthouden aan (ver)ouderde gewoontes.
Een stap terug op de eerste plaats. Minderen waar het kan.
Het is de hoogste tijd dat we een stap terug doen. Hoe heeft het toch zover kunnen komen? De planeet is niet ons eigendom, maar slechts in bruikleen. Samen delen met alles wat er leeft. (Lees: Pentti Linkola. Can life prevail??). Waarom al die machines en internet? Het geeft de mens louter onrust en ontevredenheid, hebzucht en onverschilligheid; daaraan gaat de mens onder!
Er zijn te weinig V8 auto’s op de weg. We kunnen meer brandstof verbranden Het is een complot. Al die knalpotten…. je kunt er in schuilen. Windenergie? Minder, minder minder. Wie trapt hier in?
Een eenduidige oplossing voor het klimaat is er niet. We moeten er wel allemaal iets aan doen. Energie niet verspillen. Je wassen met een washandje. Minder, minder, minder. Ga je spullen gewoon kopen bij de winkelier in plaats die bezorgdozen. Rijden, rijden, rijden. Bezorgservice…niet doen.
Trek een trui aan, koop lokaal. Koop niet zo veel. Goede kwaliteit. Heel veel mensen, waaronder ik, weten niet wat veel energie kost, zoals data. Kunnen we niet meer voorlichting krijgen?
(Elly Hoogeveen).
Wandelen is een goed alternatief. Je ziet van alles en maakt leuke contacten.
(Joop, Afra en Irene uit Peize)
De oplossing voor alles: minder consumeren, minder produceren en minder verspillen.
(Kyra)
Meer duurzame energie. Meer windmolens. En een stapje terug doen.
Energiecrisis; minder auto’s, minder boeren, meer bewustwording, minder energie misbruik.
Meer zonnepanelen en minder gasverbruik. Denkt iemand na over de afvalberg van zonnepanelen die we straks moeten verwerken?
(Sara Buitenga)
Alleen energie gebruiken voor noodzakelijke dingen. Niet voor privé zwembaden en privé sauna’s.
’s Winters weer gezellig in 1 kamer en de andere ruimtes niet verwarmen. Kruik mee naar bed.
Laten we zuinig zijn met wat we (nog) hebben
Helaas heb ik geen mening over de crisis. Laat iedereen iets doen wat bij hem of haar past. Samen komen we tot de beste oplossing.
Wanneer de kosten van de brandstoffen oplopen, noopt ons dat om minder energie te gebruiken. Kachel lager, trui aan! Minder hard rijden met de auto. Alle beetjes helpen!
(Henk)
Als mensheid zullen we ten onder gaan. De Aarde zal blijven bestaan.
(Harrie)
Alles een beetje minderen lijkt me een top idee. Maar we blijven genieten van de dingen die al fijn zijn. Follies bijvoorbeeld.
Van wandelen en follies krijgen wij energie. Dat gaat bijna vanzelf!
(Wouter)
Reactie op de gestelde vraag over de energiecrisis. Ik zou vooral willen aandringen op minder groei: zowel op bevolkingsdichtheid, economie, landbouw, industrie en ga zo maar door. Terug naar een goede balans in alles…
(Wim)
Meer zonnepanelen minder met de auto rijden meer de fiets pakken want het is al zo mooi hier in Drenthe maar de Folly was weer heel mooi dit jaar
(Jantinus Bulthuis)
We moeten een stap terug doen, iedereen. Minder van alles. Tevreden zijn met wat we hebben. De boeren moeten blijven!
Energie delen….auto delen. Opnieuw maken wat energie gaf, zoals geluk en warmte zich vermenigvuldigt door het te delen. Op is op….
Naar mijn mening zou het goed zijn te consuminderen; dus eenvoudiger leven met minder spullen en hergebruik van goederen. Daarom laat ik dit briefje ook in de typemachine zitten, zodat de volgende op hetzelfde briefje verder kan….dat scheelt weer papier…
het moet een combinatie van beide zijn: duurzame energie en niet meer gebruiken dan jezelf kunt opwekken.
Je energie gebruiken om zo weinig mogelijk energie te verbruiken. De energie van de natuur gebruiken.
(Meintje en Emmie)
Terug naar primitievere leefwijzen van onze grootouders: weckpotten, wasbare luiers, hergebruik, zelf maken/repareren, recyclen, simpeler, back to basic.
Ik vind het niet leuk dat de natuur kapot gaat
(Berthe, 6 jaar)
Vanuit het nu terugblikken op gisteren, het oog op morgen.
(Bernard)
Reactie op de gestelde vraag over de energiecrisis. Ik zou vooral willen aandringen op minder groei: zowel op bevolkingsdichtheid, economie, landbouw, industrie en ga zo maar door. Terug naar een goede balans in alles…
(Wim Visser)
Wij kiezen voor onderzoek van thorium energie: minder schadelijk afval! De meest vervuilende industrieën aanpakken en dwingen te vergroenen. Zelf bewuster gebruik maken van energie.
Zoals mijn moeder reeds op het vorige papiertje schreef, mogen we de vele crises ter harte nemen als een signaal dat we bescheidener moeten leven.
De typemachine is echt duurzaam. Terug naar de oudheid!
(Heidi)
De oplossing is eenvoudig: laten we minder gebruiken. Laten we te rade gaan bij onze grootouders.
Minder verbruiken zou ik zeggen….
(Mary Ann)
Veel minder comfort, we zijn meer dan verwend.
Ik pleit voor minder gasverbruik. Autorijden is wel heel erg fijn. Iets minder consumeren zou ook al behulpzaam zijn.
(Resa)
Gelukkig hebben we nu een gascrisis, misschien helpt ons dat bij de bewustwording.
We zijn verwend met comfort. Hoezo is elke dag douchen normaal? En wonen in veel woonruimte met veel kamers voor alle hobbies….
Het zou én, én moeten worden. Energiezuiniger leven. De hele economie moet om. Als voorbeeld: spullen zouden gemaakt moeten worden op een lang gebruiksleven. Er zou een marktkeuring moeten komen, die weggooispullen verbiedt om op de markt te komen. Apparaten moeten gerepareerd kunnen worden, anders geen verkoop/markt keuring…..
(Anne)
De Energy folly staat vanaf 16 september op Landgoed De Zonnebloem. Tot en met 20 oktober was hier de expositie Kunstreis(e), een fiets/wandelroute langs 21 kunstwerken van makers die met duurzaam materiaal werken. De locatie van de Energy Folly ligt aan het einde van de route in het buitengebied van Winterswijk. Kunstreis(e) werd voor het eerst georganiseerd. Toch zijn er veel reacties gegeven op de vraag wat een oplossing kan zijn voor de energiecrisis.
Hieronder de meest relevante reacties vanuit Winterswijk:
Wij zijn van mening dat het beter zou zijn dat we proberen ons gasverbruik en autorijden te verminderen. Duurzame energie opwekken lijkt beter; zonnepanelen en autoaccu’s zijn misschien wel duurzaam in gebruik. maar het produceren en afvoeren is niet persé duurzaam. Bovendien zijn mensen met minder inkomen niet in staat hun huis te verduurzamen of een elektrische auto te kopen.
Zuinig zijn en isoleren! Dat had al lang gemoeten!!
Minder rijden, meer fietsen. Go!
Onze levenswijze moet duurzamer, meer nadenken en bewuster keuze maken. En kunst moet duurzaam zijn….
Duurzame energie heeft niks met natuur of natuurbehoud te maken, maar maakt de natuur juist kapot. Niet minder gas, niet minder autorijden, maar minder digitaal. Alles digitaal vreet energie.
Een dekentje op de bank……
Menselijk contact, menselijk geluk. Contact en samenwerking met de natuur.
Meer wind, meer zon en meer aardwarmte.
Innovatie, maar ook minder…
Maar hoe gaan we dat zo verpakken dat mensen voelen: dit dient mijn geluk?
Innovatie zorgt voor behoud van welzijn, maar we mogen ons in ons consumeren
ook verbinden met mens, die en natuur. Dichtbij en ver weg. Wij zijn verbonden.
(Sebastiaan en Moon)
Ik kies voor duurzame energie
Regenwater opvangen. Geen voedsel verspillen. Een moestuin aanleggen en eigen groenten verbouwen.
—— Hier eindigen de reacties vanuit de expositie ‘Kunstreis(e) in Winterswijk 2022———–
De energy folly is vanaf maart 2023 te zien op het terrein van museum Energeticon in Aachen.