Het kunstwerk “Justin ter Aa” (of: Just-in) won de wedstrijd ‘Kunst Oprapen’ in de gemeente Stichtse Vecht. Kinderen van vier basisscholen verzamelden zwerfafval in de buurt van hun school. Dat was het basismateriaal voor 4 kunstwerken, gemaakt door Katinka van der Koogh, Joost van Suchtelen van de Haare, Gerda de Jong en Rob Chevallier.
Het project laat niet alleen zien dat er schoonheid te vinden is in lelijke dingen of hoe je kunst maakt met afval, maar illustreert ook belangrijke waarden als “verkwisting”, “vervuiling”, het belang van een schoon milieu en creëert het bewustwording bij de jongeren.

Justin ter Aa is een mascotte voor het inzamelen van zwerfafval. Hij (maar het kan ook gewoon een zij zijn) heeft een rugzak en aan zijn lichaam hangen zakjes waarin hij spullen kan opbergen. Hij heeft extra grote broekzakken, waar je snel klein afval in kunt doen. En op zijn shirt kan hij allemaal papiertjes plakken. Of is het een speciaal t-shirt, bedrukt met allerlei merken? Justin is in ieder geval zowel een Kanjer als een Snelle Jelle. En z’n korte broek is gemaakt van chips zakken.

Van 5 tot en met 25 juni waren de vier kunstwerken te zien in het MEC in Maarssen en op de website: https://kunstoprapen.nl/gemeenten/stichtse-vecht/inzendingen/. Het publiek kon stemmen op de kunstwerken en de jury bestond uit: Jeroen Willem Klomps (wethouder cultuur gemeente Stichtse Vecht), Simon Hof (kunstenaar) en Wim Veldhuis (vuilnisman).

           

Justin is gemaakt van materiaal dat verzameld is door door de kinderen van groep 8 van de school met de bijbel in Nieuwer ter Aa. Voornamelijk plastic zakken, plastic snoeppapiertjes, plastic flesjes, piepschuim, plastic handschoenen, afzetlint, enkele kleine voorwerpen, 3 blikjes, een mondkapje en als basis een reflectorpaal. Niet gebruikt: wat plastic afval (zoals zakjes, blikken, bloempotjes, schalen etc), een teenslipper, een paar stoffen handschoenen en wat natuurlijk materiaal (hout), dus slechts 1 plastic zak restmateriaal. Op mijn verzoek hebben de kinderen kleine persoonlijke spullen van thuis meegebracht. Die voorwerpen zijn in het kunstwerk verwerkt. de meeste hangen als zakjes op het lichaam. Een bal heb ik gebruikt voor de broekzakken. Toegevoegd: hout voor de sokkel, twee barbecue pennen (uit de kringloopwinkel) om de armen te bevestigen. Verder een aantal schroeven en de inhoud van 2 tubes plastic lijm.

Meer info staat op kunstoprapen.nl/gemeenten/stichtse-vecht/winnaar-2021/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *