Heimatkunst & Kultour (2018/2019)
Het project Heimatkunst & Kultour kwam tot stand dankzij de Euregio. Het werd uitgevoerd door Rob Chevallier en Ines Ambaum in samenwerking met scholieren van het Assink lyceum in Neede, de Kreuzschule in Heek en migranten uit beide plaatsen.
De deelnemers maakten van kringloopartikelen een kunstwerk en legden daarbij een relatie met hun ‘Heimat’. Het project werd afgesloten met een expositie in de bibliotheek van Eibergen.

Video en artikel in Tubantia (online) 17-11-2018
Download het artikel in Tubantia 17-11-2018 (jpg)
Download het artikel in Tubantia 23-11-2018 (jpg)
Download het artikel in Tubantia 20- 02-2019 (jpg)
Aankondiging expositie in Achterhoek nieuws Berkelland (02-02-2019)


14 november 2018

De groep scholieren uit Heek arriveert in Neede voor een gezamenlijke lunch met scholieren van het Assink lyceum. De middag bestaat uit een welkomstwoord van directeur Ingrid Hegeman, een rondleiding van de Nederlandse scholieren met de Duitse gasten en uitleg over het project via een powerpoint presentatie door Ines Ambaum en Rob Chevallier.

14 november 2018
Na het bezoek aan het Assink lyceum lopen de Duitse kinderen naar de kringloopwinkel vlakbij de school. Daar kopen ze voor maximaal 8 euro pp een voorwerp dat hen doet denken aan hun ‘Heimat’ in Duitsland. Dit voorwerp gaan ze combineren met een foto, tekening of schilderij. Zo ontstaat een uniek en persoonlijk kunstwerk over het thema ‘Heimat’.

21 november 2018
De Nederlandse kinderen gaan per bus naar Gronau. Ze kopen in het KaDeCe, een soort kringloopwinkel, voor maximaal 8 euro pp een voorwerp dat hen doet denken aan hun ‘Heimat’ in Nederland. Met dit voorwerp en een tekening, foto of schilderij maken ze een uniek en persoonlijk kunstwerk over het thema ‘Heimat’.

22 november 2018
De scholieren van het Assink lyceum gaan aan de slag met hun gekochte voorwerpen. De eerste fase is het moeilijkst. Het gaat om ideevorming en visualisering. Iedereen moet in feite al voor zich zien welke afbeelding met het voorwerp gecombineerd gaat worden en hoe het kunstwerk er uit gaat zien. Via de mindmap methode, tips en trial and error, zijn na 1 les al bijna alle concept kunstwerken gevormd.

13 december 2018
De eerste kunstwerken (Assink lyceum) zijn klaar. Ook zijn foto’s van kinderen met kun kunstwerken gemaakt. Deze worden geplaatst naast de foto’s van kinderen met hun zojuist gekochte voorwerp in de kringloopwinkel. Het geheel wordt onderdeel van de expositie in Nederland en Duitsland.

22 februari 2019
Het project wordt afgesloten met een expositie in de bibliotheek van Eibergen.
Deze expositie werd geopend in aanwezigheid van wethouder Anjo Bosman van de gemeente Berkelland, de bestuursvoorzitter van het Assink lyceum Jozef Geurtzen, Désirée Bruning van de Euregio, de docenten Menno Ouderkerk (Assink College) en Brigitte Müller (Kreuzschule Heek), projectbegeleiders Ines Ambaum en Rob Chevallier, plus 44 scholieren en 9 migranten.