Kraftort is de naam voor een land art project, een natuurmonument voor een duurzame wereld. Het ca. 200 vierkante meter grote terrein op de grens van de gemeenten Winterswijk en Vreden, wordt een openbaar toegankelijk voedselbos met zitgelegenheid. Het bos bestaat uit vier cirkels. De buitenste cirkels bestaan uit een ring van notenbomen en een ring van vruchtdragende bomen (appel, peer, kers). De binnenste cirkels worden gevormd door een ring van vruchtdragende struiken (bessen) en een middencirkel met zwerfkeien als zitgelegenheid. Informatieborden in de middencirkel wijzen op actuele zaken rond klimaatverandering, duurzaamheid en natuurbehoud. Dit krijgt vorm via vier stenen met teksten over zuurstof, water, warmte en energie.
De locatie ligt precies op de grens tussen de gemeente Winterswijk en Stadt Vreden. De Nederlands-Duitse grens wordt in dit gebied opgeheven, maar is nog zichtbaar door de plaatsing van een waterpomp in het midden van het bos, en door twee grensstenen en eiken aan de rand van het projectterrein.
Het projectidee is mede afkomstig van Maria Neumann, beeldend kunstenaar in Lichtenvoorde.


Impressie van Kraftort in het eerste stadium, met jonge aanplant

Uitvoering
Het project wordt uitgevoerd in samenwerking  met de gemeente Winterswijk, Stadt Vreden, NABU en Waterschap Rijn en IJssel. De voorbereiding is gestart.
Verwachte planning:
– najaar 2020 projectnota ter goedkeuring voor LEADER subsidie naar de provincie Gelderland
– najaar 2020 projectnota ter goedkeuring naar College Winterswijk en Stadt Vreden
– tussen oktober 2020 en maart 2021: start aanleg
– voorjaar 2021: ingebruikname

  
Schets: © Maria Neumann, 2019