In mei 2021 startte het project ‘Kunst oprapen’ in de gemeente Stichtse Vecht (Utrecht). Kinderen van 4 basisscholen verzamelden zwerfafval en 4 kunstenaars maakten daar iets van. Zo werd Justin (Just-In) geboren: een soort mascotte voor het inzamelen van zwerfafval. Die is er voor grote sporttoernooien, maar was er nog niet voor het inzamelen van afval. Nu dus wel!

Winnaar
De vier kunstwerken werden geëxposeerd in het Milieu Educatie Centrum in Maarssen. Na afloop van de expositie werd bekend dat Justin de publieksprijs en de juryprijs won. Lees het oordeel van de jury op de website van Kunst oprapen.nl

Het maakproces
Justin (1 meter 25 bij 45 cm) is gemaakt van het ingezamelde zwerfafval door scholieren van de School met de Bijbel in Nieuwer ter Aa. Op één gevulde plastic zak na is bijna al het afval gebruikt. Toegevoegd zijn kleine voorwerpen die de kinderen op mijn verzoek meebrachten van thuis. Zoals bijvoorbeeld: een potlood, een hanger, een kubus, een plastic fles en een voetbal. Verder is alleen het hout van de sokkel toegevoegd, twee barbecue pennen (uit de kringloopwinkel) om de armen te bevestigen, een aantal schroeven en de inhoud van 2 tubes plastic lijm.

Justin (het kan een hij of een zij zijn) heeft een rugzak en aan zijn lichaam hangen ook zakjes waarin hij spullen kan opbergen. Hij heeft extra grote broekzakken, waar je snel klein afval in kunt doen. En op zijn shirt kan hij allemaal papiertjes plakken. Of is het een speciaal t-shirt, bedrukt met allerlei merken? Justin is in ieder geval zowel een Kanjer als een Snelle Jelle. En z’n korte broek is gemaakt van chips zakken.