Omschrijving

Zes foto-objecten in het gebouw van de Haagse Kunstkring, De titel van de expositie ‘Entree’ verwijst naar nieuwe leden die toegelaten zijn bij de Haagse Kunstkring. Daarvan doen er 28 mee aan deze expositie.

 

Mijn bijdrage bestaat onder andere uit 4 werken uit de reeks ‘Vriend en vijand’ Deze serie foto’s  benadrukt het feit dat klimaatverandering al jaren zichtbaar is in Nederland. De strijd tegen het hoogwater is sinds de bijna-rampen van 1993 en 1995 op gang gekomen. Volgens de beleidslijn ‘Ruimte voor de rivier’ zijn werkzaamheden uitgevoerd die moesten zorgen voor meer waterberging, omdat wetenschappers en waterbouwkundigen verwachtten dat de kans op hoogwater zou toenemen als gevolg van klimaatverandering.
Die verwachting bleek te kloppen. Tegenwoordig is er vrijwel elk jaar een periode van hoogwater. En dat terwijl alle werkzaamheden uitgevoerd zijn en het rivierwater dus over een veel groter gebied verspreid kan worden.

Toch ziet een meerderheid van de Nederlandse bevolking het hoogwater nog steeds als een indrukwekkend en prachtig natuurfenomeen. De serie ‘Vriend & vijand’ wijst juist op het gevaar van hoogwater. Niet voor niets zijn de foto’s op waterpassen gemonteerd. We zullen iets moeten doen om het proces van klimaatverandering te stoppen. En dat begint met het besef dat de huidige hoogwaters in de toekomst nog erger gaan worden, als we niets doen. Doel van de serie: zie je een waterpas, dan ga je automatisch denken aan klimaatverandering en dat leidt er dan hopelijk langzaamaan tot een gedragsverandering, die weer kan bijdragen om het effect van klimaatverandering te stoppen. Een lange weg, maar een zinvolle weg.

Extinction Rebellion waarschuwt ook tegen klimaatverandering. Deze groep kiest voor een confronterende aanpak. De actievoerders zien het stoppen van subsidies die betaald worden aan bedrijven die fossiele energiewinning steunen, als één van de belangrijkste acties. Dat is zeker waar en methode, een blokkade van snelwegen, is een uitstekend initiatief. Maar het is een merkwaardig toeval, dat Extinction Rebellion op 3 februari vanaf 12.00 uur met de blokkade juist in het vaarwater zit van de expositie op de Denneweg 64 in Den Haag (aanvang 16.00 uur).
Daarom hieronder een paar alternatieve routes naar de expositieplek.
(1) Kom met de trein: station Den Haag Centraal is op loopafstand van de Denneweg
(2) Combinatie auto/trein: bekijk hier de P en R plaatsen rond Den Haag
(3) Bekijk de kaart hieronder voor alternatieve wegen naar het centrum. Parkeren kan in de garage onder het malieveld of in de Museumgarage bij het Lange Voorhout.

Datum Tijd Locatie
01-02-2024 - 29-02-2024 12:00 am